Zaterdag 8 juli

 Programma onder voorbehoud van wijzigingen i.v.m. onvoorziene omstandigheden.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia’s dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van de godin en planeet Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag kan ook vernoemd zijn naar de Noordse godin Freya.

Ochtend-programma

Zaterdag 8 juli 2023, 9:30 – 10:30 uur, Thujaveld

Zenmeditatie – Martijn Vis (start van de dag)

Kom je de dag met Zen beginnen? Zowel nieuwkomers en meer ervaren meditatiebeoefenaars zijn van harte welkom! Deze workshop biedt een eerste kennismaking met de beoefening van Zen-meditatie. Na een korte introductie, praktische instructie en geleide meditatie over onder andere de zithouding en ademhaling, krijg je de gelegenheid om in stilte Zazen (zitmeditatie) te beoefenen. Martijn Vis, Zen-student en één van de initiatiefnemers van Zen in Twente, begeleidt deze workshop.

www.zenintwente.nl

Zaterdag 8 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Amethist

Hoe de toekomst al lang in het sprookje gegrift staat – Wim Wolbrink (lezing)

Veel sprookjes onthullen waar de mens wezenlijk vandaan komt en waarnaar hij toe op weg beweegt. Tal van sprookjes laten onmiskenbaar zien dat de huidige crisis die het karakter van een grote omwenteling kenmerkt, rechtstreeks wijst op de nabije toekomst met de themawoorden: vrij, gelijk en samen. En laat dat nu net het thema van het Triskalfestival 2023 zijn. Hoe mooi wil je het hebben? De verteller zal een tipje van de sluier oplichten hoe sprookjes richtingaanwijzers zijn naar een nieuwe samenleving waarin we samen de dienst uitmaken.  

www.nationalevertelschool.nl

Zaterdag 8 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Thujaveld

Joiken – Joyce Hellendoorn (workshop)

Joiken is een manier van zingen die voelt als een gebed, een ode aan alles wat leeft in de wetenschap dat alles wat bezield is, stenen, planten, dieren en mensen. Een helende manier van klank maken ook omdat je uiting geeft aan precies dat wat je voelt. Een Joik bevat slechts een beperkte of helemaal geen tekst. Joiken is een manier van zingen met een grote mate van vrijheid waarbij improvisatie belangrijk is. 

www.voicemedicine.nl

Zaterdag 8 juli,-11:00 – 12:30, Veld van Verandering

Het heilig vuur – Aschwin  Bergsma & Jan Paul Kuiper (workshop)

In de oude tradities van de hele wereld heeft het Vuur een hele belangrijke plaats. Het Vuur is het Hart van de mensen die in een Cirkel samenkomen. Onze Voorouders hebben het Vuur altijd als Heilig beschouwd. Maar wat is dat eigenlijk, een Heilig Vuur? In deze Cirkel gaan we uitgebreid in op de betekenis en de symboliek van het Heilig Vuur, en hoe we zelf de zorg voor een Heilig Vuur in de praktijk kunnen brengen.

www.teocalli.nl 

Zaterdag 8 juli 2023 – 11:00 – 12:30, bij de tipi op het Berkenveld

Magisch atelier – Anneke Blokzijl en anderen (kinderactiviteit)

We gaan onze eigen creatie/magie inzetten om van natuurlijke materialen iets te maken. Door met natuurlijke materialen te werken kom je op een andere manier in aanraking met de natuur en wordt je nieuwsgierigheid ernaar geprikkeld. Je gaat anders kijken naar een stok, een steen, een veer. Je creatieve brein wordt gestimuleerd. Nog een bijkomend voordeel is dat dit materiaal gewoon gratis voorhanden is.

Heb je nog thuis materialen om in je kunstwerk te verwerken… neem het gerust mee! Samen maken we magische creaties!

Zaterdag 8 juli 2023, 9:30 – 12:30 uur, Rode Jaspis

Chakra-opstellingen, healing en reading – Joke Houwers

De 7 chakra’s in ons lichaam hebben elk een eigen thema. In een chakra-opstelling ga je je eigen chakra’s ervaren en bekijken we de stroom van energie die er wel of niet door heen stroomt. Door zelf in de opstelling te staan voel je elk chakra heel direct en kan er heling plaats vinden. Een reading en healing kan gaan over alle mogelijke vragen waar je mee zit (relaties, gezondheid en alle andere mogelijke vragen).

Een sessie duurt een half uur en kost €15,-.

www.vreugdevolzijn.nl

Zaterdag 8 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Markt

De magie van het indigo verven op t-shirts of andere stoffen – Couleur Locale

Zaterdag en zondag tussen 11.00 en 12.30 gaan we de magie van het verven met indigo ervaren. Neem je eigen t-shirts of andere stoffen mee, schoon gewassen en zonder wasverzachter. En anders hebben wij shirts in verschillende (kinder)maten.

Middag-programma

Zaterdag 8 juli 2023, 14:30- 16:30 uur, Amethist

De Roep van de Wildeman – Arjan Verschuur (workshop)

Het archetype van ‘De Wildeman’ roept je op om op avontuur te gaan. Niet naar exotische oorden in de buitenwereld, maar naar onbekende gebieden in je binnenwereld. In de symbooltaal van het verhaal van De Wildeman of IJzerhans wordt de essentie van deze innerlijke reis samengevat als: het woud in gaan, de poel leeg scheppen en terug keren met de wildeman. In deze interactieve lezing laat Arjan je dat met behulp van mini-opstellingen aan den lijve ervaren.

www.arjanverschuur.nl

Zaterdag 8 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Waldo op het Thujaveld

Singin’ for Peace (Mantra zingen) – Janina Stopperka (workshop)

Zingen beschouw ik als iets dat ons gegeven werd om van ziel tot ziel met elkaar te communiceren.  Daarom is zingen vanuit onze onderbuik (voor mij de zetel van de ziel) zo fijn. Tijdens deze ochtend zingen we spirituele liederen uit verschillende werelddelen. We verbinden we ons met ons eigen diepe binnenste en tegelijk met de kern van alles. We zingen voor de natuur in ons en om ons heen. Geven ons over aan de klanken en verzinnen eigen tweede stemmen. Ik begeleid op accordeon, ukelele en sjamanentrom.

www.janinastopperka.nl

Zaterdag 8 juli – 14:30 – 16:30 uur, Veld van Verandering

Het Hartchakra centraal – Joke Houwers (workshop)

Het hart wordt in verband gebracht met (onvoorwaardelijke) liefde. Maar ook acceptatie en aandacht horen bij het gereedschap van het hartchakra. In deze workshop verkennen en verdiepen we dit om meer bewust te zijn van je hartchakra en hoe je het zelf doet. We doen oefeningen alleen; om jezelf te ervaren en samen met een ander; om meer bewust te worden van de signalen in je lichaam en hartchakra in contact met een ander.

www.vreugdevolzijn.nl

Zaterdag 8 juli 2023, 14:30 – 16:30, bij de tipi op het Berkenveld

Kinder biodanza – Anneke Blokzijl (kinderactiviteit)

Heb je zin om te bewegen op allerlei soorten muziek? Springen, huppelen als een paard, samen een verhaal dansen, vrij bewegen alsof je de beste danseres/danser bent: het is net een reis die je samen maakt. Soms dans je alleen of samen of met de hele groep.

Kinderbiodanza is er dit keer tot een leeftijd van ongeveer 12/13 jaar. Het geeft vooral veel plezier, je mag zijn zoals je bent. Samen met je kind dansen geeft zelfs bijzondere ervaringen in het onderlinge contact. Wees welkom om mee te doen. Tot dans!

http://biodanzainzwolle.nl/biodzana/kinderbiodanza-is-plezier-voor-twee/

Zaterdag 8 juli 2023, 14:30 – 16:45 uur, Rode Jaspis

Rebalancing – Johan Meijen (sessies)

Ik werk met je lichaam, waarbij je aan-geraakt wordt, afgestemd op wat er voor jou nodig is. Het doel is om je zelfhelend vermogen te stimuleren. Dit kan betekenen dat je diep ervaart dat je lichaam een heerlijk huis is om ontspannen in te wonen. Een thuis komen bij jezelf, om van daaruit de wereld nieuw tegemoet te treden. Tijdens het festival gebruik ik primair technieken vanuit Rebalancing en Trager. Waar nodig aangevuld met methoden vanuit Somatic Experiencing/Trauma Healing, counseling- en zelfonderzoek.

www.rebalancer.eu

Zaterdag 8 juli 2023, 17:00 – 17:15, bij de tipi op het Berkenveld

Even ‘op verhaal komen’ – de voorleesclub

Eén van de leden van de voorleesclub leest een kort kinderverhaal voor. Zodat jonge kinderen – voordat ze ‘hangry’ worden en het eten geserveerd wordt – even een klein momentje hebben om ‘op verhaal te komen’.

Avond-programma

Zaterdag 8 juli 2023, 19:15 – 20:45 uur, Amfitheater

Trio Marcel Verheugd – De nachttrein naar Lissabon

De Nachttrein is een reis naar binnen. Naar die plekken in ons die naar het Licht willen. Naar Lissabon waar ware Vreugde, onder de zon, het donker overstijgt.
Marcel heeft het mogen leven. Beschrijven. En nu bezingen. Met gedroomde muzikanten. Stap met ons in deze Nachttrein om mee op pad te gaan. 
Samen. In de zekerheid van het niet weten. De composities zijn stuk voor stuk een verrassende reis. Met extra muzikale gasten.

Marcel Verheugd, Gitarist, zanger, componist

Arie den Boer, Percussie

Jurre Hogervorst, Akoestisch Bas

Zaterdag 8 juli 2023, 19:30 – 23:00 uur, Berkenveld

Kampvuur

Iedere avond kan er bij de vuurplaats op het Berkenveld kampvuur gemaakt worden. Daartoe is er meer dan voldoende brandhout in de vorm van schaaldelen, een zaagbok, een paar spanzagen, een kloofbijl en een handbijltje aanwezig.

Het initiatief voor het maken van het vuur laten we bij de camping-gasten van Hof van Moeder Aarde en/of de deelnemers aan het Triskal Festival. Vanaf 23:00 uur ’s avonds dient het wel stil te zijn op het Berkenveld. Zo stil dat je in de dichtsbijzijnde tent niet te horen bent.

Zaterdag 8 juli 2023, 21:30 – 22:30, Waldo op het Thujaveld

Fiesta d’Astral  – DJas (Jenny & Aschwin Bergsma)

Jenny & Aschwin houden van “reizen”, (dans)muziek en verbinding met de energie van de windrichtingen! Ga dansend mee op reis en voel de energie van het oosten, zuiden, westen & noorden!

Om 22:30 uur stoppen we met de muziek, zodat festival-bezoekers die niet op Hof van Moeder Aarde verblijven rustig de tijd hebben om het terrein te verlaten voordat om 23:00 uur de nachtrust in gaat.

Zaterdag 8 juli 2023, 22:30 – 23:00, hele terrein

Vertrek dagbezoekers

Vanaf 23:00 uur ’s avonds tot 7:00 uur ’s morgens is het stil op Hof van Moeder Aarde. Zodat ieder die dat wil van zijn of haar nachtrust kan genieten. Vandaar dat dagbezoekers om uiterlijk 23:00 uur het terrein van Hof van Moeder Aarde verlaten moeten hebben.