Zondag 9 juli

Programma onder voorbehoud van wijzigingen i.v.m. onvoorziene omstandigheden.

In het jaar 321 riep de Romeinse Keizer Constantijn de Grote per decreet de Dies Solis (dag van de zon) uit tot officiële rustdag in het West-Romeinse Rijk. Zondag is genoemd naar deze dag die in de Romeinse tijd aan de zon en naar de Godin Sol of Sunna was gewijd.

Ochtendprogramma

Zondag 9 juli 2023, 9:30 – 10:30 uur, Waldo op het Thujaveld

Wim vertelt – Wim Wolbrink (opening van de dag)

Russische sprookjes zijn in. Wie kent niet de Baba Yaga of Iwan de Tsarenzoon? In deze ochtend lezing neemt Wim de luisteraars mee in diverse Russische sprookjes. Vanuit zijn menskundige achtergrond zal Wim verder ingaan op wat deze rijke sprookjes vol met grootse en krachtige beelden ons vertellen over de tijdsgeest. Hierin ligt tevens het dieper liggende inzicht besloten waarom Rusland momenteel een strijd voert op leven en dood.

Zondag 9 juli 2023, 11:00- 12:30 uur, Amethist

Vrij, gelijk en samenleven – Arjan Verschuur (lezing)

Vrijheid, gelijkheid en broederschap waren de idealen van de Franse revolutie. Op het eerste gezicht lijken deze idealen moeilijk verenigbaar. Maar Rudolf Steiner liet ruim een eeuw geleden zien hoe ze wèl samen kunnen gaan. Namelijk door elk van deze idealen aan een ander levenssfeer te koppelen. Namelijk ‘samen’ aan de economische sfeer, ‘gelijk’ aan de sfeer van het rechtsleven en ‘vrij’ aan de sfeer van het geestesleven. In deze lezing vertelt Arjan hoe we dit o.a. op Hof van Moeder Aarde praktisch vorm geven en hoe je hier nog veel meer over te weten kunt komen.

www.hofvanmoederaarde.nl, www.economytransformers.nl

Zondag 9 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Waldo op het Thujaveld

Jouw project ervaren vanuit de kennis van het medicijnwiel – Joke Houwers (workshop)

Heb je al een tijd een nieuw idee in je hoofd maar je begint als maar niet? Of heb je een bestaand project lopen en dat hapert? Of wil je gewoon ervaren hoe het medicijnwiel werkt? Je kunt komen met een klein idee of iets groots, dat maakt niet uit om mee te maken hoe je vanuit het medicijnwiel naar een project in je leven kunt kijken/voelen/ervaren en misschien wel antwoorden krijgt.

Joke geeft uitleg en begeleidt deze reis in het medicijnwiel.

www.vreugdevolzijn.nl

Zondag 9 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Veld van Verandering

Creatieve schrijfcirkel – Judith Pots en Erna Spijker (workshop)

Wij zijn Erna en Judith. Twee veelzijdige creatievelingen die elkaar gevonden hebben in bewust leven, kunstzinnig werken en creatief schrijven.
In deze workshop gaan we uit ons hoofd, naar ons hart. Met als inspiratiebron Hof van Moeder Aarde. Een prachtige plek in de natuur waar we middels creatieve schrijf- en tekenopdrachten ons onderbewustzijn laten spreken. Wat heeft het jou te vertellen? Het enige wat jij hoeft te doen is je eerste punt zetten op papier. Laat de pen zijn werk doen en je ziel spreken. Schrijfervaring is niet nodig.
Ps: Vergeet niet een schrift (liefst ongelinieerd) en pen mee te nemen!

Zondag 9 juli 2023 – 11:00 – 12:30, bij de tipi op het Berkenveld

Magisch atelier – Anneke Blokzijl en anderen (kinderactiviteit)

We gaan onze eigen creatie/magie inzetten om van natuurlijke materialen iets te maken. Door met natuurlijke materialen te werken kom je op een andere manier in aanraking met de natuur en wordt je nieuwsgierigheid ernaar geprikkeld. Je gaat anders kijken naar een stok, een steen, een veer. Je creatieve brein wordt gestimuleerd. Nog een bijkomend voordeel is dat dit materiaal gewoon gratis voorhanden is.

Heb je nog thuis materialen om in je kunstwerk te verwerken… neem het gerust mee! Samen maken we magische creaties!

Zondag 9 juli 2023, 9:30 – 12:30 uur, Rode Jaspis

Diep helende massages – Eline Lucie de Groot (sessies)

We gaan samen op reis door jouw lichaam. Waarbij je vanuit ontspanning zal voelen wat  losgelaten mag worden. Ik begeleid je hierin met energiewerk, soundhealing, orgaan helende- en intuïtieve massage, in afstemming met jouw vraag. We zullen gestagneerde energie in beweging brengen en je zal op een diepere laag voelen, waardoor je meer in volledig bewustzijn kan zijn.

www.elinedegroot.nl

Zaterdag 8 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Markt

De magie van het indigo verven op t-shirts of andere stoffen – Couleur Locale

Zaterdag en zondag tussen 11.00 en 12.30 gaan we de magie van het verven met indigo ervaren. Neem je eigen t-shirts of andere stoffen mee, schoon gewassen en zonder wasverzachter. En anders hebben wij shirts in verschillende (kinder)maten.

Middagprogramma

Zondag 9 juli 2023, vanaf 14:30 uur, Markt

Maak je eigen kracht-object – Esther Stevens

In deze creatieve workshop maak je onder leiding van Esther een kracht object voor jezelf (of als je wilt als cadeau voor een ander).

Esther heeft een heleboel inspirerende materialen bij zich, zoals veren, garen, kralen, metaaldraad, verzamelde schatten e.d. waardoor je je mag laten leiden en je mag takjes en stenen uit de natuur mee laten doen die tot je spreken.

Aan het einde van het creatieproces spreken we onze kracht in onze creatie en is er een deelronde voor wie wil.

Spiralstudio.nl

Zondag 9 juli 2023, 14:30- 16:30 uur, Amethist

Ruimte voor Authentieke Talentontwikkeling van Jongeren voor de TOEkomst – Misha, Mila, Jet, Carianne & Joyce (lezing)

Hoe zorgen we er voor dat jongeren hun talenten in vrijheid kunnen ontwikkelen? Binnen Ratjetoe zoeken, vinden & bewandelen jongeren en ouderen daartoe samen nieuwe wegen. In deze interactieve lezing delen de initiatiefnemers hun eerste ervaringen en plannen met je.

Zondag 9 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Waldo op Thujaveld

Opstellingen – Arjan Verschuur (workshop)

In deze workshop kun je kennis maken met familie- en organisatie-opstellingen als werkvorm en/of de manier waarop Arjan deze begeleidt. Arjan volgde vanaf 2013 opleidingen en seminars bij Desiree van der Krogt, Stephan Hausner, Bibi Schroder, Bert Hellinger en Barbara Hogendoorn om zich in het ambacht te bekwamen. Vanaf 2014 geeft hij eens per maand een workshop met opstellingen en in maart 2023 start hij voor de tweede keer met het geven van de 1,5 jarige opleiding Familie-opstellingen en systemisch werk.

www.arjanverschuur.nl

Zondag 9 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Veld van Verandering

Introductie Cacaoceremonie – Marcel Verheugd (workshop)

Marcel is naast zijn roeping in de muziek, de akoestische gitaar, dans ook geroepen door de cacao. Deze hart-openende helende plant geeft hem nog meer verdieping in de sensitiviteit waar zijn hart zo ligt. In rituele sfeer zal hij zijn ervaringen en kennis naar innerlijke vrijheid bekrachtigd door het geweide veld van de cacao graag delen.

In deze introductie kun je een kennismaking beleven met wat deze plant in een energie van sterke intentie voor jou kan betekenen.

www.marcelverheugd.nl

Zondag 9 juli 2023, 14:30 – 16:30, bij de tipi op het Berkenveld

Kinder biodanza – Anneke Blokzijl (kinderactiviteit)

Heb je zin om te bewegen op allerlei soorten muziek? Springen, huppelen als een paard, samen een verhaal dansen, vrij bewegen alsof je de beste danseres/danser bent: het is net een reis die je samen maakt. Soms dans je alleen of samen of met de hele groep.

Kinderbiodanza is er dit keer tot een leeftijd van ongeveer 12/13 jaar. Het geeft vooral veel plezier, je mag zijn zoals je bent. Samen met je kind dansen geeft zelfs bijzondere ervaringen in het onderlinge contact. Wees welkom om mee te doen. Tot dans!

http://biodanzainzwolle.nl/biodzana/kinderbiodanza-is-plezier-voor-twee/

Zondag 9 juli 2023, 14:30 – 16:45 uur, Rode Jaspis

Diep helende massages – Eline Lucie de Groot (sessies)

We gaan samen op reis door jouw lichaam. Waarbij je vanuit ontspanning zal voelen wat  losgelaten mag worden. Ik begeleid je hierin met energiewerk, soundhealing, orgaan helende- en intuïtieve massage, in afstemming met jouw vraag. We zullen gestagneerde energie in beweging brengen en je zal op een diepere laag voelen, waardoor je meer in volledig bewustzijn kan zijn.

www.elinedegroot.nl

Zondag 9 juli 2023, 17:00 – 17:15, bij de tipi op het Berkenveld

Even ‘op verhaal komen’ – de voorleesclub

Eén van de leden van de voorleesclub leest een kort kinderverhaal voor. Zodat jonge kinderen – voordat ze ‘hangry’ worden en het eten geserveerd wordt – even een klein momentje hebben om ‘op verhaal te komen’.

Avondprogramma

Zondag 9 juli 2023, 19:15 – 20:00, Waldo op het Thujaveld

Seeräuberjanny singt Bertold Brecht – Janina Stopperka

Seeräuberjanny zingt van haar liefde en leed als vrouw. Brecht kon als geen ander de gevoelens van de vrouw in haar verschillende gedaantes in woorden vatten. Van de geliefde, de veroverde, de bedrogene, van de jonge moeder en de oude moeder. Muziek van Kurt Weil en Hans Eisler.

www.janinastopperka.nl

Zondag 9 juli 2032 – 20:00 – 20:45, Waldo op het Thujaveld

Optreden Joyke 

Joyke is Joyce Hellendoorn. Joyke is meer dan alleen Joiken, het is intuïtieve sjamanistische muziek in het moment met stem, drums en een loop-apparaatje waarmee ik ter plekke koortjes en ritmes improviseer, opneem en afspeel, als bedding om overheen te zingen. Altijd anders, altijd weer spannend en altijd afgestemd op het publiek. Soms luister je met je ogen dicht en ga je op reis, dan wordt je weer uitgenodigd om mee te zingen. Ook ik weet nooit welke kant het op gaat 🙂

 www.voicemedicine.nl

Zondag 9 juli 2023, 19:30 – 23:00 uur, Berkenveld

Kampvuur

Iedere avond kan er bij de vuurplaats op het Berkenveld kampvuur gemaakt worden. Daartoe is er meer dan voldoende brandhout in de vorm van schaaldelen, een zaagbok, een paar spanzagen, een kloofbijl en een handbijltje aanwezig.

Het initiatief voor het maken van het vuur laten we bij de camping-gasten van Hof van Moeder Aarde en/of de deelnemers aan het Triskal Festival. Vanaf 23:00 uur ’s avonds dient het wel stil te zijn op het Berkenveld. Zo stil dat je in de dichtsbijzijnde tent niet te horen bent.

Zondag 9 juli 2023, 21:00 – 22:30 uur, Waldo op Thujaveld

Joya Tierra: live geïmproviseerde dansmuziek – Joyce Hellendoorn & Janina Stopperka

Joyce Hellendoorn en Janina Stopperka maken stoutmoedige, eigenwijze dansmuziek met een loop apparaatje waarmee ze met hun stemmen tal van ritmes en klanken tevoorschijn toveren. Op dit tapijt van soundscapes improviseren ze vervolgens lustig voort.  Zo’n dansavond heb je nog nooit meegemaakt. Ze laten zich leiden door wat er ter plekke door hen heen gezongen wil worden, waarin ze elkaar op het scherpst van de snede uitdagen steeds weer in het moment te blijven.

Om 22:30 uur stoppen we met de muziek, zodat festival-bezoekers die niet op Hof van Moeder Aarde verblijven rustig de tijd hebben om het terrein te verlaten voordat om 23:00 uur de nachtrust in gaat.

www.voicemedicine.nlwww.janinastopperka.nl

Zondag 9 juli 2023, 22:30 – 23:00, hele terrein

Vertrek dagbezoekers

Vanaf 23:00 uur ’s avonds tot 7:00 uur ’s morgens is het stil op Hof van Moeder Aarde. Zodat ieder die dat wil van zijn of haar nachtrust kan genieten. Vandaar dat dagbezoekers om uiterlijk 23:00 uur het terrein van Hof van Moeder Aarde verlaten moeten hebben.