Workshops

Aan deze pagina wordt gewerkt. Programma onder voorbehoud van wijzigingen i.v.m. onvoorziene omstandigheden.

Zaterdag 8 juli – 9:30 – 10:30 uur, Amethist

Zenmeditatie – Martijn Vis (start van de dag)

Zenmeditatie biedt meer dan je “Zen” voelen, het kan zelfs inzicht geven in ons diepste wezen, maar laten we bij het begin beginnen. Deze workshop biedt een eerste kennismaking met de beoefening van Zenmeditatie. Na een korte introductie en praktische instructie over onder andere de zithouding en ademhaling, krijg je de gelegenheid om Zazen (zitmeditatie) en Kinhin (loopmeditatie) te beoefenen. Martijn Vis, Zen-student en één van de initiatiefnemers van Zen in Twente, begeleidt deze workshop.

Zaterdag 8 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Thujaveld

Joiken – Joyce Hellendoorn 

Joiken is een manier van zingen die voelt als een gebed, een ode aan alles wat leeft in de wetenschap dat alles wat bezield is, stenen, planten, dieren en mensen. Een helende manier van klank maken ook omdat je uiting geeft aan precies dat wat je voelt. Een Joik bevat slechts een beperkte of helemaal geen tekst. Joiken is een manier van zingen met een grote mate van vrijheid waarbij improvisatie belangrijk is. 

www.voicemedicine.nl

Zaterdag 8 juli,-11:00 – 12:30, Veld van Verandering

Het heilig vuur – Aschwin  Bergsma & Jan Paul Kuiper

In de oude tradities van de hele wereld heeft het Vuur een hele belangrijke plaats. Het Vuur is het Hart van de mensen die in een Cirkel samenkomen. Onze Voorouders hebben het Vuur altijd als Heilig beschouwd. Maar wat is dat eigenlijk, een Heilig Vuur? In deze Cirkel gaan we uitgebreid in op de betekenis en de symboliek van het Heilig Vuur, en hoe we zelf de zorg voor een Heilig Vuur in de praktijk kunnen brengen.

www.teocalli.nl 

Zaterdag 8 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Waldo op het Thujaveld

Singin’ for Peace (Mantra zingen) – Janina Stopperka

Zingen beschouw ik als iets dat ons gegeven werd om van ziel tot ziel met elkaar te communiceren.  Daarom is zingen vanuit onze onderbuik (voor mij de zetel van de ziel) zo fijn. Tijdens deze ochtend zingen we spirituele liederen uit verschillende werelddelen. We verbinden we ons met ons eigen diepe binnenste en tegelijk met de kern van alles. We zingen voor de natuur in ons en om ons heen. Geven ons over aan de klanken en verzinnen eigen tweede stemmen. Ik begeleid op accordeon, ukelele en sjamanentrom.

www.janinastopperka.nl

Zaterdag 8 juli – 14:30 – 16:30 uur, Veld van Verandering

Het Hartchakra centraal – Joke Houwers (workshop)

Het hart wordt in verband gebracht met (onvoorwaardelijke) liefde. Maar ook acceptatie en aandacht horen bij het gereedschap van het hartchakra. In deze workshop verkennen en verdiepen we dit om meer bewust te zijn van je hartchakra en hoe je het zelf doet. We doen oefeningen alleen; om jezelf te ervaren en samen met een ander; om meer bewust te worden van de signalen in je lichaam en hartchakra in contact met een ander.

www.vreugdevolzijn.nl

Zondag 9 juli 2023, 9:30 – 10:30 uur, Amethist

Wim vertelt – Wim Wolbrink (start van de dag)

Russische sprookjes zijn in. Wie kent niet de Baba Yaga of Iwan de Tsarenzoon? In deze ochtend lezing neemt Wim de luisteraars mee in diverse Russische sprookjes. Vanuit zijn menskundige achtergrond zal Wim verder ingaan op wat deze rijke sprookjes vol met grootse en krachtige beelden ons vertellen over de tijdsgeest. Hierin ligt tevens het dieper liggende inzicht besloten waarom Rusland momenteel een strijd voert op leven en dood.

Zondag 9 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Waldo op het Thujaveld

Jouw project ervaren vanuit de kennis van het medicijnwiel – Joke Houwers

Heb je al een tijd een nieuw idee in je hoofd maar je begint als maar niet? Of heb je een bestaand project lopen en dat hapert? Of wil je gewoon ervaren hoe het medicijnwiel werkt? Je kunt komen met een klein idee of iets groots, dat maakt niet uit om mee te maken hoe je vanuit het medicijnwiel naar een project in je leven kunt kijken/voelen/ervaren en misschien wel antwoorden krijgt.

Joke geeft uitleg en begeleidt deze reis in het medicijnwiel.

www.vreugdevolzijn.nl

Zondag 9 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Veld van Verandering

Creatieve schrijfcirkel – Judith Pots en Erna Spijker

Wij zijn Erna en Judith. Twee veelzijdige creatievelingen die elkaar gevonden hebben in bewust leven, kunstzinnig werken en creatief schrijven.
In deze workshop gaan we uit ons hoofd, naar ons hart. Met als inspiratiebron Hof van Moeder Aarde. Een prachtige plek in de natuur waar we middels creatieve schrijf- en tekenopdrachten ons onderbewustzijn laten spreken. Wat heeft het jou te vertellen? Het enige wat jij hoeft te doen is je eerste punt zetten op papier. Laat de pen zijn werk doen en je ziel spreken. Schrijfervaring is niet nodig.
Ps: Vergeet niet een schrift (liefst ongelinieerd) en pen mee te nemen!

Zondag 9 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Waldo op Thujaveld

Opstellingen – Arjan Verschuur

In deze workshop kun je kennis maken met familie- en organisatie-opstellingen als werkvorm en/of de manier waarop Arjan deze begeleidt. Arjan volgde vanaf 2013 opleidingen en seminars bij Desiree van der Krogt, Stephan Hausner, Bibi Schroder, Bert Hellinger en Barbara Hogendoorn om zich in het ambacht te bekwamen. Vanaf 2014 geeft hij eens per maand een workshop met opstellingen en in maart 2023 start hij voor de tweede keer met het geven van de 1,5 jarige opleiding Familie-opstellingen en systemisch werk.

www.arjanverschuur.nl

Zondag 9 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Veld van Verandering

Introductie Cacaoceremonie – Marcel Verheugd

Marcel is naast zijn roeping in de muziek, de akoestische gitaar, dans ook geroepen door de cacao. Deze hart-openende helende plant geeft hem nog meer verdieping in de sensitiviteit waar zijn hart zo ligt. In rituele sfeer zal hij zijn ervaringen en kennis naar innerlijke vrijheid bekrachtigd door het geweide veld van de cacao graag delen.

In deze introductie kun je een kennismaking beleven met wat deze plant in een energie van sterke intentie voor jou kan betekenen.

www.marcelverheugd.nl

Maandag 10  juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Waldo op Thujaveld

Bezielde Bodyboost: moeiteloos uit je hoofd in je lijf – Johan Meijen

Ga je met me mee … op het pad van spelen …  om weer te ervaren hoe het is … als je helemaal niets moet … als beweging als vanzelf gaat … als je vanuit vrijheid je eigen adem en lichaamsimpulsen kunt volgen. We noemen het Bezielde Body Boost vanwege de moeiteloosheid waarmee we ons lijf, onze beweging en adem verkennen en verdiepen. En verrassen je met elementen die in jezelf te ervaren zijn, zoals vrijheid, speelsheid, ruimte, sensualiteit, ontroering, ontspanning en heelheid. In de moeiteloosheid kan een enorme diepe verbinding  gevoeld worden.

 www.rebalancer.eu

Maandag 10 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Veld van Verandering

Fenomenologie-workshop “Kunst en kruiden” – Marre Bouwhuis

Fenomenologie is een vorm van waarnemen, waarbij je kijkt naar de fysieke verschijning en dit beeld vervolgens weer opbouwt in je herinnering om zo, beetje bij beetje, tot de kern te komen en datgene wat je hebt waargenomen tot je te laten spreken.
In deze workshop laat ik je kennismaken met hoe je fenomenologisch naar planten kunt kijken en ga je op zoek naar een plant die jou aanspreekt om te observeren. Na het observeren bouwen we in een meditatie het beeld weer op. Vervolgens maken we hier een kunstzinnig beeld/verwerking van waarbij je kan kiezen uit verschillende materialen. Kunstzinnigheid op zichzelf is niet nodig voor deze workshops. Wél de bereidheid om kunstzinnig aan de slag te gaan!

www.herbalwisdom.nl

Maandag 10  juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Waldo op Thujaveld

De kunst van mindfull communiceren – Tineke Coolen

Miscommunicatie door whatsapp of mail contact: wie kent het niet? Maar ook tijdens live gesprekken valt het niet mee om, terwijl je in verbinding bent, op te merken wat er in jezelf omgaat. En daar zorg voor te dragen.

Gelukkig kunnen we hierin ontwikkelen! Tijdens deze ervaringsgerichte workshop oefenen we  in luisteren en spreken met een open, niet oordelende aandacht. Dit doen we met korte begeleide oefeningen in wisselende twee tallen, binnen een veilige setting. Stapsgewijs ervaren wat er van moment tot moment gebeurt. Geneigdheden opmerken en daarin ontspannen. Warm welkom!

www.zelfzorgretraite.nl

Maandag 10 juli, 14:30 – 16:30, Veld van Verandering

Het heilig vuur, voor kinderen – Jan Paul Kuiper

In de oude tradities van de hele wereld heeft het Vuur een hele belangrijke plaats. Het Vuur is het Hart van de mensen die in een Cirkel samenkomen. Onze Voorouders hebben het Vuur altijd als Heilig beschouwd. Maar wat is dat eigenlijk, een Heilig Vuur? In deze Cirkel gaan we speciaal voor kinderen in op de betekenis en de verhalen van het Heilig Vuur.

www.teocalli.nl 

Dinsdag 11 juli 2023, 9:30 – 10:30 uur, Amethist

Yoga – Marcel Verheugd (start van de dag)

Een fijne start van de ochtend met yoga/meditatie/muziek en soms ook dans.
Naar aanleiding van een thema die mij die periode bezighoudt zal ik jullie meenemen in een reis.
Met live (gitaar)muziek, bijpassende yoga, een diepte meditatie en/of soms ook bewegen in dans op muziek. Zorg voor gemakkelijk dragende kleding en een open mind.
Mogelijk voor beginners en gevorderden.

www.marcelverheugd.nl

Dinsdag 11 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Waldo op Thujaveld

Opstellingen – Arjan Verschuur

In deze workshop kun je kennis maken met familie- en organisatie-opstellingen als werkvorm en/of de manier waarop Arjan deze begeleidt. Arjan volgde vanaf 2013 opleidingen en seminars bij Desiree van der Krogt, Stephan Hausner, Bibi Schroder, Bert Hellinger en Barbara Hogendoorn om zich in het ambacht te bekwamen. Vanaf 2014 geeft hij eens per maand een workshop met opstellingen en in maart 2023 start hij voor de tweede keer met het geven van de 1,5 jarige opleiding Familie-opstellingen en systemisch werk.

www.arjanverschuur.nl

Dinsdag 11 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Veld van Verandering

Creatieve schrijfcirkel – Judith Pots en Erna Spijker

Wij zijn Erna en Judith. Twee veelzijdige creatievelingen die elkaar gevonden hebben in bewust leven, kunstzinnig werken en creatief schrijven.
In deze workshop gaan we uit ons hoofd, naar ons hart. Met als inspiratiebron Hof van moeder Aarde. Een prachtige plek in de natuur waar we middels creatieve schrijf-en tekenopdrachten ons onderbewustzijn laten spreken. Wat heeft het jou te vertellen? Het enige wat jij hoeft te doen is je eerste punt zetten op papier. Laat de pen zijn werk doen en je ziel spreken. Schrijfervaring is niet nodig.
Ps: Vergeet niet een schrift (liefst ongelinieerd) en pen mee te nemen!

Dinsdag 11 juli 2023, 14:30 – 16:30, Waldo op Thujaveld

Biodanza “Liefdevolle Aanraking” – Richard Loohuis & Tineke Coolen

Aanraking is een eerste levensbehoefte. Zonder aanraking worden we letterlijk ziek. Het laat ons groeien en werkt helend bij zowel lichamelijke als geestelijke aandoeningen. De hormonen die bij afgestemd huidcontact vrijkomen, zorgen voor reductie van stress, geven ontspanning en een weldadige rust. Ook werken ze troostend en sterk verbindend.

Tijdens deze biodanza workshop gaan we in een speelse opbouw het weldadige effect van aanraking ervaren. Dit doen we met creatieve en affectieve dansoefeningen. Biodanza-ervaring is niet nodig, wel enige mate van vertrouwdheid met fysiek contact. Tot dans!

richardloohuis.nl 

Dinsdag 11 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Veld van Verandering

De Roep van de Wilde Vrouw – Joyce Hellendoorn

Lezing over mijn nieuwste boek, deelcirkel & bekrachtigend stem- en energiewerk.

Over de schaduwzijde van de oude Godinnen cultussen, collectief slachtofferschap, daderschap en angst voor onze vrouwelijke kracht.

Eer je instinctieve, ongetemde, daadkrachtige, manifesterende wilde vrouw.

www.voicemedicine.nl

Woensdag 12 juli 2023, 9:30 – 10:30 uur, Amethist

Kundalini Yoga – Astrid van de kerkhof (start van de dag)

Kundalini yoga is een krachtige vorm van yoga en omvat dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met verschillende ademhalingstechnieken, mudra’s, mantra’s en creatieve meditaties. Kundalini yoga draagt bij aan de bewustwording van je fysieke, mentale en emotionele gesteldheid. Het vergroot je focus en versterkt innerlijke kracht en veerkracht. Daarnaast leer je hoe je ademhaling kunt inzetten om te ontspannen en je vitaliteit te verbeteren. Zo draagt een regelmatige beoefening van Kundalini yoga bij aan stressmanagement en leert het hoe je om kunt gaan met weerstand en tegenslagen.

Astrid van de Kerkhof volgde 7 jaar Kundalini yoga lessen en de opleiding tot Maha Kundalini Tantra docent.

Woensdag 12 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Thujaveld

Ukulele – Janina Stopperka

Weet je, dat een ukelele een vriend kan worden, die er altijd voor je is als je hem nodig hebt? Tijdens deze workshop leert zangeres en zangcoach Janina Stopperka (DE/NL) je twee communitysongs op de ukelele te begeleiden. Wie geen ukelele heeft mag er een bij Janina lenen. Wees niet bang, dat je niet goed genoeg speelt. Het enige wat nodig is, dat je er plezier van krijgt. Kom samen spelen!

www.janinastopperka.nl

Woensdag 12 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Veld van Verandering

Slimme supplementen voor een bewuste levensstijl – Marian Koster

Als je het gevoel hebt dat je beter zou willen slapen, een beter humeur zou kunnen hebben, een betere spijsvertering zou fijn zijn, meer energie zou een kado zijn, wat diepgeworteld herstel in je lichaam, heel graag of als je een gezonde basis wilt leggen dan zijn supplementen een slimme keuze.
In een gezonde levensstijl passen supplementen die ervoor zorgen dat je nog meer uit je leven kan halen. Ze geven je ook het steuntje in de rug om goed te herstellen en positieve energie te vinden.
Kies dan voor slimme supplementen, getest en puur, met hoge opneembaarheid van een betrouwbaar bedrijf.

www.mariankoster.nl

Woensdag 12 juli 2023, 14:30 – 16:30, Waldo op het Thujaveld

Movement Medicine – Harm Koopmans

Move your ass! Kom in beweging! Beweging is een krachtig medicijn. Je bent welkom precies zoals je bent. Ik zorg voor begeleiding en muziek om de beweging te ondersteunen. Doe es gek, misschien ga je zelfs wel dansend door de ruimte, stilzitten is er in ieder geval niet bij.

Harm: “Ik deel mijn liefde voor muziek graag met iedereen die net als ik wil ervaren dat beweging veel heling en groei in je leven brengt.”

Woensdag 12 juli 2023- 14:30 – 16:30, Veld van Verandering

Ceremonie teachings – Aschwin Bergsma en Jan Paul Kuiper

Ceremonies zijn een belangrijk onderdeel van de oude tradities over de hele wereld. Met Ceremonies wordt het leven gevierd en geëerd. Er bestaan veel verschillen tussen de Ceremonies van alle diverse tradities, maar er zijn ook veel overeenkomsten. In deze Cirkel gaan we in op de belangrijkste principes van Ceremonies, en hoe we deze zelf kunnen toepassen, en in de praktijk kunnen brengen.

www.teocalli.nl 

Donderdag 13 juli, 11:00 – 12:30, Waldo op het thujaveld

Ver- en Her-kennen van je aura – Joke Houwers (workshop)

Zoals de huid de grens is van je fysieke lichaam, is je aura de grens van je energetisch lichaam. Deze “zeeft” als het ware wat er aan informatie, prikkels, situaties bij je binnen komt en hoe je het ervaart. Wanneer je dit met meer bewustzijn kunt ervaren, kun je vrijer worden in je reacties op gebeurtenissen. We doen enkele oefeningen zodat je er zelf een gevoel bij gaat krijgen, bijvoorbeeld in afsluiten en openen van je aura.

www.vreugdevolzijn.nl

Donderdag 13 juli 2023, 11:00 – 12:30 uur, Veld van Verandering

Creatieve schrijfcirkel – Judith Pots en Erna Spijker

Wij zijn Erna en Judith. Twee veelzijdige creatievelingen die elkaar gevonden hebben in bewust leven, kunstzinnig werken en creatief schrijven.
In deze workshop gaan we uit ons hoofd, naar ons hart. Met als inspiratiebron Hof van moeder Aarde. Een prachtige plek in de natuur waar we middels creatieve schrijf-en tekenopdrachten ons onderbewustzijn laten spreken. Wat heeft het jou te vertellen? Het enige wat jij hoeft te doen is je eerste punt zetten op papier. Laat de pen zijn werk doen en je ziel spreken. Schrijfervaring is niet nodig.
Ps: Vergeet niet een schrift (liefst ongelinieerd) en pen mee te nemen!

Donderdag 13 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Waldo op het Thujaveld

Zen in moeiteloos musiceren – Marcel Verheugd (workshop)

Ben jij toe aan de volgende stap in jouw muzikale leven?

In deze workshop neem ik je graag mee in wat ik leerde in mijn reis als muzikant, als docent en als leerling van het leven zelf. De workshop is bedoeld voor iedereen die een verlangen voelt om zijn of haar eigen spelen weer op te pakken en/of op te tillen naar een nieuw niveau.
We gaan aan de slag met oefeningen die ons helpen verbinding te leggen tussen ons lichaam, ons instrument en onze innerlijke muzikant. Je mag hier ook een ander verlangen/talent inbrengen.

www.marcelverheugd.nl

Donderdag 13 juli 2023, 14:30 – 16:30 uur, Veld van Verandering

Het medicijnwiel en de 4 windrichtingen, voor kinderen – Aschwin & Jenny Bergsma

Het medicijnwiel, een cirkel van vier stenen, waarbij kinderen de 4 windrichtingen en de 4 elementen verbinden. Aschwin en Jenny gebruiken een praktische werkvorm. Daarbij leren kinderen wat de energie van elke windrichting en elk element doet. En hoe ze zelf in het dagelijks leven een medicijnwiel kunnen inzetten. Om ze te helpen met hun energie en gevoelens.